Tai Chi Chuan?

yinyang

A Tai Chi Chuan egy “belső, lágy stílusú” harcművészet, egy szellemi fejlődésre alkalmat adó belső út. A “harcművészet” kifejezésben, nem a harcon van a hangsúly, mint inkább a művészeten. Többnyire könnyed, lágy, lassú mozgásáról ismeretes, bár van gyors formája is.

 

Végső megvalósításában ez az út a Belső Szellemi Ösvény művészete.

Amit kívül láthatunk (vagyis a forma gyakorlatok), csak e művészet eszköze, kifejeződése, nem pedig célja. Ezért nem elégséges pusztán a formagyakorlat elsajátítása (vagyis ha ismerünk egy forma gyakorlatot, attól még nem tudunk TaiChi-zni) E formában lévő mozdulatok mögött lévő belső (végső) tartalom megértése fontosabb. Ehhez hosszú gyakorlás szükséges, de aki erre az útra lép, s végigjárja, mind azt mondja: megéri!

  Tai          Chi       Chuan

“A harc mindig önmagunkban dúl” (ahogy keleten mondják: “az ellenfél mindig önmagad vagy”), belső feszültségeinkkel, gátlásainkkal, zavaros gondolatainkkal, nem teljesülő elvárásainkkal – s ezekből adódó zavarós érzelmeinkkel.

576081_577139145643357_735983084_n

A belső lágy stílusú megnevezés arra is utal, hogy nem külső fizikális (izom) erővel dolgozunk, hanem a bennünk (mindenkiben) jelenlevő (élet)energiával, aminek neve Chi. Ha ezt a chi-t sikerül magunkban felszabadítani, illetve a megfelelő energia pályákon (meridiánokon) szabadon keringetni, leszünk képesek valóban e belső (és egyben külső) lágyságra, rugalmasságra.

546936_542751159082156_104681967_n

Ehhez a chi-nket testi – energetikai – tudati szinten fejlesztjük, s ennek hatására leszünk képesek ellazulni, testileg, energetikailag (érzelmileg),  és tudatilag. A magas szintű testi gyakorlatok mellett, több lépcsőben felépített chi kung (energetikai) gyakorlatokat végzünk, valamint meditatív készségeket is elsajátítunk.

A testet, mint “eszközt”, az energiánkat, mint “belső táplálékot” – (működésünkhöz szükséges “üzemanyagot”), s szellemünket, mint “irányító rendszert” (a Tudat kifejeződésének eszközét) használjuk…

164427_501422319904166_44880968_n

A folyamat egyenletes, nincs hirtelen váltás, nincs hirtelen megterhelés. “Ahogy a folyó sem egy nap alatt vájja ki medrét”, mi sem egy nap alatt sajátítjuk el a fent említett témákat. A gyakorlás közben folyamatos “mellékhatások” is megfigyelhet (ezek a kisebb hasznok), mint pl. a mozgáskoordinációnk nagyfokú javulása, egészségünk megerősödése, kreativitásunk- önállóságunk kialakulása, belső (érzelmi, gondolati) nyugalmunk megszilárdulása.

Sokan gondolják hogy a TaiChiChuan csak egy egyszerű tornagyakorlat… s valóban, kívülről megtévesztésig arra hasonlít. A belső megélések, belső tartalmak kívül alig láthatóak. Pusztán a gyakorló számára megtapasztalhatóak. Ezért a gyakorlatok közben nem beszélünk, csak csendesen áramlunk mint a VÍZ, nem állunk meg, csak hömpölygünk a TUDAT tengerén, s élünk mindazzal a beláthatatlan spektrumú lehetőséggel amit az ÉLET felkínál…