Chi kung

A Chi kung a keleti kultúrákból (Tibet, India, Kína) nőtt ki és azok részét képezi, természetes filozófiának, tudománynak tartják, mely 3000-4000 éve jött létre Kínában.

A Chi kung gyakorlata látszólag könnyed mozdulatsorokból álló – de valójában belső gyakorlatot jelent, melyben a bennünk (mindenkiben) jelenlevő (élet)energiát műveljük, mely működtetik belső szerveinket, gondolatainkat, érzelmeinket…

Ennek az energiának léte nem kérdés… csak gondoljunk a magyar nyelvre, milyen bölcsen fogalmaz, amikor azt mondja: “Ki vagyok merülve”, vagy “tele vagyok energiával”… ezek az mondatok belső állapotainkat írják le. Ha ezzel az energiával megismerkedünk, megtanuljuk (gyakorlati úton) hogyan bánjunk vele, kiteljesedettebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Ahogy keleten mondják, ennek az energiának a megismerésével “száz betegség nem jön el“.

 

1077350_428605700588866_388029659_o

A belső művészetek magukba olvasztották a keleti technikák sokdimenziós módszereit, amelyek segítségével jó egészségre, lelki békére, dinamikus és rugalmas testre tehetünk szert, a harcművészeti alkalmazás során önvédelemre, a meditációs oldal segítségével pedig elérhető a filozófia legmagasabb szintű megvalósítása. A belső művészetek alaptézise szerint ahhoz, hogy a természettel és közvetlen környezetünkkel egyensúlyban éljünk, meg kell értenünk (mind a testileg, mind a lelkileg-szellemileg) az egység fogalmát. Hagyományosan ennek eléréséhez az első lépcső az erős és rugalmas test fejlesztése, mely stabilan áll a földön és ténylegesen bármire képes. Ezután lesz elég “belső erőnk”, hogy továbblépjünk és mélyebbről is átéljük az önvizsgálatot, a meditáció során. Ez az elmélet válik a gyakorlat magjává, és ezt az állapotot szeretnénk elérni a gyakorlat végzésével is.