A Chi

 Chi (Qi) az élet forrása

A chi a világegyetemet betöltő természeti erő, energia. Fordítják levegőnek, életleheletnek, lélegzetnek, életeszenciának, energiának, (élet)szélnek. A chi elve a világ számos kultúrájában megtalálható. Az iszlámban a chi megfelelője a Baraka, japánban Ki-nek, szanszkritban Prana-nak, tibetben Lung-nak mondják. A lakota sziú indiánoknál a Neyatoneyah szót használják a chi fogalmára.

Héberül ez a szó a Ruach, mely a teremtés könyvében is megtalálható:

„Kezdetben Isten megteremtette az Eget és a Földet. 

A világ alaktalan volt és üres, a mélységek felett sötétség ült; 

az Isteni Ruach a vizek felett lebegett.

A Chi, amely létrehozta az Eget és a Földet, lényegében ugyanaz a chi, mely formálja az élőlényeket, köztük az embert is. A kínaiak ennek megfelelően a chi-t három kategóriába sorolják: mennyei (égi), földi és emberi. A mennyei chi magába foglalja a földi chi-t, melyen belül az emberi chi található.

Égi chi

A „mennyben” a világegyetemben a chi az égből származó természeti erőkből áll, mint például a napfény, bolygók, csillagok sugárzása, ill. ezek hatásai. Az égi chi felügyeli az időjárást, az éghajlatot és a természeti katasztrófákat (nagy viharok, tornádók, stb.). Hatása az égitestek és a föld kapcsolatában mutatkozik meg (Az asztrológia pedig megkísérli a magyarázatát.)

1487383_663019273814173_3432940064229584218_n

 A földi chi

Az égi chi irányítja és befolyásolja; energiavonalakból és hálókból áll, valamint része a Föld mágneses erőtere és a földfelszín alatt rejtőző hő. Ezeknek az energiáknak az egyensúlytörekvése földrengésben, vagy más természeti katasztrófában nyilvánulhat meg. Amennyiben megértjük a Föld szabályait, akkor megérthetjük, miképpen jönnek létre a hegyek és a folyók, a Föld melyik része a legjobb valaki számára, hol építsük fel házunkat, és melyik irányba nézzen az egészséges és hosszú életünk érdekében. Kínában igen régóta foglalkoznak geomanciával, vagy más néven Feng Shui-val. Ezek a szakértők segítenek a radiesztézia tudásukkal és a Yi Jing felhasználásával az embereknek fontos döntéseik meghozatalakor.

1460257_666355513480549_7114709137066916758_n

 Az emberi chi

Az emberi chi-t az égi és a földi chi irányítja, csak az emberre jellemző – ez a San Bao vagyis a Három Kincs.

 1079089_428118723970897_91850287_o
A chi-ről Chuang-ce a következőképpen írt:

„ A WuChi (A Nagy Üresség) Qi-ből áll.

A Qi összesűrűsödik, hogy létrejöjjön a dolgok sokasága (a tízezer dolog).

A dolgok szükségszerűen szétválnak és visszatérnek a WuChi-be.

Amikor a Qi összesűrűsödik, láthatóvá válik és megjelennek a fizikai formák.

Szétszóródásában és összesűrűsödésében is mindennek a lényege.

Minden születés összesűrűsödés, minden halál szétszóródás.

A születés nem nyereség, a halál nem veszteség…

Összesűrűsödve a Qi élőlénnyé válik, szétszóródva pedig a változások alapja

lesz.”